h

SP Duiven schrijft brief aan gemeente.

24 maart 2009

SP Duiven schrijft brief aan gemeente.

De SP Duiven vind het schandalig dat de mensen die afhankelijk zijn van de maaltijdvoorziening in Duiven een prijsverhoging van 30% voor hun kiezen krijgen! Tijd voor opheldering door de gemeente.

College Burgemeester & Wethouders
Postbus 6
6920 AA Duiven

Duiven, 21 maart 2009

Geacht College,

Wij zijn geschrokken van de enorme prijsstijging voor de maaltijdverstrekking door Mikado. Deze bedraagt ruim dertig procent en komt daarmee op € 9,04, ruim twee euro boven het landelijk gemiddelde van € 6,50 voor een driegangen maaltijdverstrekking.
Mikado heeft aangegeven niet meer kostendekkend te kunnen werken en daarom over heeft moeten gaan tot deze prijsstijging.

In Duiven maken negenennegentig mensen gebruik van de maaltijdvoorziening van Mikado. Deze gebruikers zijn vooral ouderen die moeten rondkomen van de AOW, € 966,75 voor een alleenstaande en € 673,33 per persoon voor samenwonenden, met vaak een klein pensioen. De inflatie was afgelopen jaar 2,8% en de verwachting voor 2009 is 2% terwijl de AOW amper omhoog is gegaan (gemiddeld €10,- t.o.v. 2007). Daarnaast is de kans groot dat de pensioenen voor de komende vijf jaar bevroren gaan worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoge ziektekosten die ouderen hebben in het nieuwe ziektekostenstelsel, want zij zijn het die het meest een beroep moeten doen op de ziektekostenverzekering.
Alles bij elkaar opgeteld kunnen je stellen dat de ouderen de prijsverhoging van de Mikado maaltijdvoorziening er absoluut niet bij kunnen hebben.

Onze vragen aan de gemeente zijn:
• Hoe kan het dat, ondanks subsidies van de gemeente Duiven, Mikado niet kostendekkend kan werken? Andere maaltijdverstrekkers kunnen dat blijkbaar wel. Zelfs Albert Heijn bied verse kant en klaar maaltijden aan vanaf een bedrag van € 4,50.
• Aan welke eisen moeten afnemers van een maaltijdverstrekking voldoen om in aanmerking te komen voor de bijzondere bijstand?
• Op welke wijze worden de afnemers geïnformeerd over de mogelijkheid tot het verkrijgen van de bijzondere bijstand?
• In hoeverre staat de gemeente open voor andere maaltijdverstrekkers?
• Overweegt de gemeente Duiven, in navolging van de gemeente Westervoort, de maaltijden voor de gebruikers te gaan subsidiëren?

Met vriendelijke groet,

P. Neuteboom, voorzitter SP Duiven

U bent hier