h

SP Duiven spreekt college van B&W en raad toe!

11 mei 2009

SP Duiven spreekt college van B&W en raad toe!

"Als SP afd Duiven hebben wij spreektijd gevraagd om u voor een grote fout te behoeden!" Met deze woorden begon Pim Neuteboom, voorzitter van SP Duiven, zijn betoog tegen de verkoop van Duivense aandelen van NUON aan Vattenfall.

Raadsleden, wethouders, de burgemeester en bezoekers van de raadsvergadering konden niet om de SP heen. Afdeling Duiven stond met borden, folders en handtekeningkaarten voor de ingang van het gemeentehuis, als opwarmertje voor het inspreekmoment.

Op 29 september 2008 heeft het college van B&W in principe zich uitgesproken voor verkoop van hun aandelen in NUON. Dit besluit wordt volgende week formeel bekrachtigd en daarom leek het SP Duiven de raadvergadering van vanavond een mooi moment om, via inspreekrecht, te pogen het college op andere gedachten te brengen. Hiervoor is de volgende tekst gebruikt;

Als SP afd Duiven hebben wij spreektijd gevraagd om u voor een grote fout te behoeden!

Door de media zijn wij als, gebruikers van elektriciteit, de afgelopen maanden in de veronderstelling gebracht dat de overname van NUON door Vattenfall al in “kannen en kruiken” was.
De meeste gebruikers van elektriciteit denken dat het normaal is om een basisbehoefte, zoals elektriciteit, aan de hoogstbiedende te verkopen en dus commercieel te maken. Dat de gebruikers dit denken heeft te maken met het feit dat, naast energie, ook de zorg, het openbaar vervoer en andere publieke voorzieningen tijdens de laatste vier kabinetten geprivatiseerd zijn.
De nederlanders zijn nooit echt goed geïnformeerd geweest over de verkoop van de elektriciteitsbedrijven.
Pas toen de SP is gaan actievoeren, als enige partij in Nederland, tegen de verkoop van wat wij zien als uitverkoop van het ons publieke bezit, is er beweging en verandering gekomen in de publieke en de politieke opinie. Dit bleek ook tijdens de stemming in Noord Brabant waar tegen de verkoop van Essent aan RWE is gestemd!

Verkoop van energiebedrijven komt de aandeelhouders goed uit want dit lijkt snel en veel geld op te leveren. Dit is echter korte termijn denken want naast het verlies van dividend ben je ook je toezicht kwijt.
Onder het mom van gebrek aan geld voor alternatieve energieopwekking, het aangaan van allianties en andere overlevingsstrategieën wordt ons het idee opgedrongen dat we niet anders kunnen dan alleen verkopen en fuseren. Het past allemaal prima binnen het neo-liberale denken van deze tijd. Engeland en de Verenigde Staten zijn ons voorgegaan in de verkoop van energiebedrijven. Ik hoef u niet in herinnering te brengen welke ellende dat die stap de afnemer van energie heeft opgeleverd. Haperde netwerken, dure fusiekosten, toename van bureaucratie door een log middenkader en als belangrijkste punt; dure energie voor de eindgebruiker zonder innovatie! Dit wordt bevestigd door de Utrechtse hoogleraar Hans Schenk. Hij deed in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland onderzoek naar fusies van bedrijven. 65 tot 85% van de fusies creëren geen economische meerwaarde, maar leidt slechts tot hogere kosten. De gemaakte kosten van een overname zullen worden verhaald op de consumenten, dat zijn de mensen die U zegt te vertegenwoordigen, uw kiezers en dat bent uzelf.

Neoliberalisme is dé weg die ons, volgens de huidige regering, de consument nog meer welvaart zou moeten brengen. Wat dit neo-liberalisme ons tot nu toe heeft gebracht, willen we even in herinnering brengen:
• Ons huidig ziektekostenstelsel, wat is ons beloofd? Door de marktwerking en de concurrentie zou het allemaal goedkoper worden! Wachtlijsten zouden minder worden. Er zou efficiënter gewerkt gaan worden! Wat we zien is ieder jaar kostenverhoging! Directeuren met minimaal twee keer de Balkenende-norm, gigantisch middenkader en minder handen aan het bed.
• Het openbaar vervoer, prijsverhoging en veel veel ergernis over treinen die niet aansluiten, vol zijn of niet op tijd lopen. En dan hebben we het nog niet over de bus gehad, ook ooit een onderdeel van het openbaar vervoer.
• Het meest recente voorbeeld de postbezorging……….om het allemaal betaalbaar te houden krijgen we hooguit twee maal per week post bezorgd, dat wordt een gereken om felicitaties op tijd bij de jarige te krijgen. Gelukkig kunnen de ontslagen postbodes overstappen naar een aantal concurrenten, zij het wel voor minder salaris.

Maar dat hebben we allemaal al uit handen gegeven, hier zitten we om reden van de geplande verkoop van NUON.

De SP is tegen verkoop aan Vattenfall of aan wie dan ook, elektriciteit is een van de laatste basisbehoefte die we nog in Nederland hebben. Dit moet je niet aan de commercie verkwanselen.

De elektriciteit is nu in handen van de overheden en dus van ons allemaal. Het getuigd ook niet van goede manieren om ons dus over te slaan in de beslissing energiebedrijven te verkopen.

Als burger moet je ervan op aan kunnen dat je altijd over elekriciteit moet kunnen beschikken, dat het geleverd wordt tegen een acceptabele prijs. Ook moet de consument ervan uitgaan dat de overheid toezicht houd op het onderhoud van het energienet, de soort energie en niet te vergeten innovatie stimuleert en subsidieert!

Wij hebben de afgelopen tijd met de burgers gesproken, zo’n 85 á 90 % is tegen verkoop. Dit is niet alleen in Duiven zo, maar dit is een landelijk gegeven.

Toch is er op 29 september 2008 een principebesluit genomen om de aandelen NUON te gaan verkopen. De hier aanwezige volksvertegenwoordigers zijn toen aan de hand van een raadsvoorstel, een advies commissie bestuur, de notitie Veraart en een inhoudelijke afweging van de Provincie Gelderland geïnformeerd over het voorgenomen besluit van het college van B&W.
Uit een briefwisseling met dit college kreeg de SP de reactie dat er ten principale geen rol was weggelegd voor de gemeente als aandeelhouder in een commercieel energiebedrijf. Dit bevreemd ons omdat er al sprake is van aandeelhouderschap vanaf 1915 en er zal aandeelhouderschap blijven ook na verkoop, daar heeft de splitsingswet voor gezorgd nl. Alliander het netwerkbedrijf.

In het Duivense klimaatbeleidsplan is opgenomen dat vermindering van CO2 uitstoot een hoge prioriteit heeft; kijk maar naar de CO2 productie van Vattenfall, die is nog smeriger dan RWE!

Het moet ons inmiddels wel duidelijk zijn dat de steeds verdergaande privatisering en daarmee de verwachte marktwerking niet het resultaat heeft gebracht waarop de “overheid” heeft gespeculeerd en die ze het volk heeft voorgehouden. En daarom vragen wij, als SP Duiven, het college hun principebesluit te heroverwegen en alsnog een negatief verkoopadvies te geven.

U bent hier