h

Gemeente Duiven voelt niets voor ondersteuning Kledingbank

15 juni 2009

Gemeente Duiven voelt niets voor ondersteuning Kledingbank

In een schriftelijke reactie van de gemeente op ons verzoek de kledingbank te helpen zoeken naar adequate opslagruimte reageert de gemeente als volgt: de gemeente vind, namens wethouder Goossen de kledingbank een "sympathiek" initiatief, maar is zij van mening dat de overheid geen bemoeienis moet hebben met particuliere initiatieven.

Zij vind zelf dat zij een adequaat minimabeleid voert en het is daarom extra pikant te noemen zijn ambtenaren financieel noodlijdende burgers wel doorverwijzen naar de kleding en voedselbank!
De SP betreurt de gedachtengang van de gemeente en is van mening dat dergelijke particuliere initiatieven juist omarmd moeten worden. Want wanneer de overheid faalt in haar zorgtaken onstaan juist particuliere initiatieven!
De SP heeft wederom een brief geschreven naar college en naar alle raadsfracties om toch de kledingbank van opslagruimte te voorzien. Met de huidige kredietcrisis in het achterhoofd zal er, net zoals er nu een verdubbeling van de voedselbankgebruikers te zien is, een enorme stijging van het aantal afnemers te verwachten zijn.

De SP heeft de volgende reactie geschreven:

Geachte burgemeester en wethouders van Duiven,

Allereerst willen Wij u bedanken voor de snelle reactie van 28 mei op onze brief van 15 april 2009.
Wij verzochten u, in deze brief, om ondersteuning aan dhr. en mevr. Poulussen in de vorm van huisvesting voor de kledingbank!

Als vertegenwoordiger van SP Duiven wil ik graag reageren op uw brief.
Uit uw reactie blijkt dat dit sympathieke particuliere initiatief uw aandacht heeft. Maar verder wil u, als gemeente, niet gaan. U stelt in uw reactie dat de gemeente haar bewoners voorziet in een sociaal en adequaat minima beleid en dat u, ingeval van financiële problemen ook nog aan schuldhulpverlening doet. Toch vinden wij, dat juist dit soort particuliere initiatieven, door de gemeente omarmd zou moeten worden. Dit versterkt het gevoel van solidariteit en kan als sociaal bindmiddel gebruikt worden. Daarnaast laat u, als lokale overheid zien, dat u oog heeft voor de mensen die het wat minder royaal hebben.

Wij snappen dat armoede een lastig onderwerp is, zeker in een welvarende gemeente als Duiven. Hierbij lijkt u ervan overtuigd te zijn dat uw gehanteerde beleid voor de minima adequaat is. Wat ons dan wel bevreemd is dat uw eigen ambtenaren de mensen met een sociaal minimum doorverwijzen naar de kleding en voedselbank.

Het is bekend dat particulier initiatief ontstaat zodra de overheid in haar verzorgingstaken faalt. Kringloopwinkels kunnen inderdaad hun eigen broek ophouden omdat zij een commerciële instelling hebben. De kleding en voedselbank is juist bedoelt voor mensen die niets te besteden hebben! Zij wil niets verdienen maar dienen.

Even te uwer informatie:
"Wie arm is, mag een brood stelen." Deze uitspraak van bisschop Muskens zorgde in 1996 voor veel beroering in Nederland. De meeste politici zijn van mening dat armoede in Nederland niet bestaat. Ze zeggen simpelweg dat niemand zo arm is dat hij of zij hoeft te stelen. Toch zijn er veel mensen die moeite hebben om elke maand de huur te betalen of niet elke dag een warme maaltijd kunnen betalen.
(Bron: de Volkskrant)
Sinds 1996 is de armoede in Nederland alleen nog maar toegenomen. In Duiven is het laatste half jaar het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank verdubbeld!

Het mag u duidelijk zijn dat de SP erg ongelukkig is met het antwoord dat ze van u heeft ontvangen en het zou u veel sympathie opleveren wanneer u uw best doet om een belangeloos initiatief van één van uw burgers te ondersteunen.
Kom op gemeente!

U bent hier