h

SP Duiven reageert op de "Perspectief Nota" gemeente Duiven

7 juli 2010

SP Duiven reageert op de "Perspectief Nota" gemeente Duiven

De SP vraagt zich af in hoeverre er braaf achter een spook wordt aangelopen? Met deze woorden begon Pim zijn reactie op de presentatie van de "Perspectief Nota" van het Duivense college. Daarmee neemt SP Duiven stelling tegen de de soms onrechtvaardige bezuinigingen, met de crisis als argument, voor met name de mensen die het minst te besteden hebben.


Reactie SP op "Perspectief Nota 2011-2014"

De SP vraagt zich af in hoeverre er braaf achter een spook wordt aangelopen? Ik neem aan dat iedereen hier kranten leest en daaruit verneem ik met regelmaat dat op verschillende gebieden er weer meer omzet, winst, voordeel etc. zijn te melden m.b.t. deze crisis.

Met dat gegeven in uw achterhoofd kunnen we het hebben over deze perspectief nota!

Hierin vallen ons verschillende zaken op die we met u willen delen. De SP is bijzonder content met de initiatieven rond de dorpskernen Groessen en Loo en ook het voornemen een bewaakte fietsenstalling te realiseren bij het nieuw te bouwen station. Dure brandweeroefeningen op de Betuweroute kan wat ons betreft helemaal geschrapt worden, er rijdt toch niets op. Blij zijn wij ook met het initiatief van een sportpas. Alleen vragen wij ons af hoe je dat in vredesnaam budgettair neutraal kunt realiseren.

Anders is het met “Het Domein Anders denken anders werken “ gekoppeld aan het begrip Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wederom het beeld van een terugtrekkende overheid die nu ook lokaal de marktwerking wil toepassen. Maar pas op, we hebben gezien waar ons dat heeft gebracht.

Mantelzorgers dienen een prominente plaats in te nemen in onze samenleving en dienen, ons inziens, financieel gecompenseerd te worden en als dat budgettair neutraal te realiseren is vnden wij dat een geweldig initiatief.

Waar wij het college met klem op aan willen spreken zijn de voorgenomen bezuinigingen op logopedie op de lager onderwijs. Het gaat hier om kinderen die door logopedische aandoeningen een achterstand kunnen oplopen die grote gevolgen kunnen hebben op hun ontwikkeling en hun onnodige achterstand geven in het onderwijs. Vaak kom je deze personen later weer tegen in het dure speciale onderwijs en andere integratietrajecten. Met betrekkelijk korte en vooral vroegtijdige hulp kunnen deze kinderen met gewoon mee blijven doen. De opmerking om via de ziektekosten verzekering de logopediekosten te declareren is achterhaald want dat wil demissionair minister A. Klink al uit het ziektekostenpakket halen.
Wij zijn niet blij met de voorgenomen bezuinigingen van de bibliotheek. Zij wordt door de provincie én door de gemeente gekort. Wie hier in grote mate de dupe van zullen zijn zijn wederom met name onze kinderen. Er zal voor het lenen van een boek meer betaald moeten gaan worden en dat zal niet iedereen kunnen. In de bieb gaat het trouwens allang niet meer om het geschreven woord, de bieb is multimediaal geworden. Een onmisbare en nuttige instelling voor de gemeente met plezier voor groot en klein, die je niet onbesuisd moet korten.

Angstig zijn we over uw plannen rond de WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt in deze nota op de meest wonderlijke plekken aangetroffen zoals op pag. 25, 2e. alinea:” in relatie tot de WMO zijn sport en cultuur bij uitstek geschikt als ontmoetingsplek”. Wat zit daar achter?

Sportsubsidie; hoe valt het te verklaren dat de ene vereniging er op vooruit gaat en de ander er op achteruit? Worden we een dorp met wel hockey en geen handbal, wel tennis maar geen badminton? Legt u dat even uit.

Op pagina 9 wordt het voorlichtingsbudget verlaagd en u wil juist meer een beroep doen op de burgers op allerlei gebied. Hoe ga je dit dan met hun communiceren? In een onlangs door de SP gehouden burgeronderzoek staat wat de burger wil: betere communicatie tussen de gemeente met haar burgers. Ze willen meer inspraak en als men zich herkent in het beleid dan is de samenwerking een stuk gemakkelijker.

Hiermee zijn we dan ook aangeland bij de voornaamste kritiek van de SP op deze bezuinigingsronde. Wat verwacht de gemeente van haar bewoners dat ze begrip tonen en braaf de groenstrookje gaan schoffelen, het zwerfafval oprapen en verder slapen ….. of wil het college haar inwoners voorzien van hesjes en zaklampen om in de onherbergzame perken, groenstroken en bossen van ons dorp op zoek te gaan naar verloren gelopen stadscommando “s. Of kiezen we voor een buurtconciërge in iedere wijk die mensen persoonlijk aanspreekt, iets duurder dan hesjes en knijpkatten maar veel effectiever.

Uit dezelfde burgeronderzoekvan de SP zegt de inwoner van Duiven; kijk nog eens kritisch naar het centrumplan! Hiervoor is zeker draagvlak.

Al met al vindt de SP dit een slappe nota, geen vernieuwing in het denken, doorgaan op de Calvinistische manier, met een kleine 11 miljoen op de bank, een (crisis) geest in de fles, met een kaasschaaf vier jaar achter het bureau haar tijd uitzitten en het dan vreemd vinden dat je weer afgerekend wordt op wat je niet doet, namelijk naar haar burgers luisteren.

U bent hier