h

Een megastal hoort niet in Duiven!

16 augustus 2010

Een megastal hoort niet in Duiven!

SP Duiven heeft zich al eerder uitgesproken tegen de komst van een megastal in Duiven, want deze vorm van intensieve veehouderij brengt schade toe aan dier, mens en maatschappij. Daarom steunt de SP de bezwaren van de omwonenden.


Lachende varkentjes??

Er bestaat een langslepend conflict tussen de gemeente Duiven en dhr. Otten, varkenshouder, die zijn bedrijf in de toekomst wil uitbreiden van 3284 naar 8600 varkens.

De varkenshouderij bestaat nu al jaren uit 3284 varkens die behoorlijk wat stankoverlast bezorgen. De gemeente wilde dat Otten voor 1 juli 2010 wat deed aan de stankoverlast en ook aan zijn, volgens de gemeente, illegaal gebouwde stal. Otten ging in beroep en heeft de tijd tot 1 september 2010 gekregen van de Raad van State. Nu wil de gemeente alsnog toestemming gaan verlenen. Op 5 augustus landde er een brief op de mat bij de omwonenden die in de “stankcirkel” wonen van het varkensbedrijf. Het betreft een aanvraag voor het houden van 3284 vleesvarkens. De gemeente is van plan een nieuwe, de gehele inrichting omvattende, vergunning te verlenen.

Ondertussen hebben omwonenden door deze situatie al jarenlang last van stank en fijnstof.

Hiervoor moet een oplossing gezocht worden en wel een goede!

De SP is van mening dat een dergelijk bedrijf, zoals varkenshouder Otten die voor ogen heeft, niet past op deze locatie! Hiervoor zijn door de provincie zogenaamde Landbouw Ontwikkeling Gebieden (LOG) aangewezen. Los van alle ethische en dier en mens onvriendelijke bezwaren is er ook geen sprake van economisch voordeel voor Duiven wanneer Otten zijn megastal gaat bouwen, want het levert geen enkele extra arbeidsplaats op!

Daarom roept de SP het college van Burgemeester en Wethouders op hun verantwoordelijkheid te nemen en niet weer voor een lapmiddel te kiezen maar naar een definitieve oplossing te zoeken! Een megastal hoort niet in Duiven!

Hoe de SP denkt over megastallen leest u hier.

U bent hier