h

Eerste Megastal overlevingspakket uitgedeeld!

9 februari 2011

Eerste Megastal overlevingspakket uitgedeeld!

Het eerste "Megastal Overlevingspakket" is vandaag door Emmy Kreuzen, afdelingsvoorzitter SP Duiven, uitgedeeld aan een bewoonster in de stankcirkel van varkenshouderij Otten.





Dit overlevingspakket bestaat uit een neusknijper met opdruk "IK BEDANK VOOR DE STANK!", een mondmasker met opdruk "FIJN-STOFVRIJ" en een begeleidende brief.
De komende week zullen alle bewoners in de stankcirkel voorzien worden van dit overlevingspakket

Tekst begeleidende brief:

De SP doet wat de gemeente Duiven eigenlijk zou moeten doen, u beschermen tegen de gevolgen van de megastal van Otten.

Waarom:
Al jarenlang klaagt u, als bewoner binnen de stankcirkel, tegen de stankoverlast die u ondervindt van varkensstal Otten. De gemeente heeft u daarin onvoldoende ondersteund.
Als bewoner binnen de stankcirkel, heeft u, zonder dat u het wist, jaren last gehad van fijnstof. De luchtwasser, die Otten van de gemeente al lang had moeten plaatsen, is tot op heden nog niet geïnstalleerd.

Wij bieden u daarom dit gratis overlevingspakket aan!

Jarenlang voldeed de varkenshouderij niet aan de milieueisen en bouwvergunningen. Als dank krijgt varkenshouder Otten, na tien jaar illegaal te veel varkens houden, van de gemeente alsnog een vergunning. Bij het afgeven van de vergunning zegt de gemeente dat er geen risico’s zijn voor de volksgezondheid. Waar de gemeente dat op baseert is de SP onduidelijk.

Want:
De RIVM waarschuwt al sinds 2008 tegen de risico's van intensieve veeteelt. Dat infectieziekten die overgedragen worden van dier naar mens is al lang geen fabeltje meer. De vogelgriep, Q-koorts en de gekke koeienziekte hebben al laten zien dat ook mensen daar aan kunnen overlijden. De gemeente Duiven blijft desondanks volhouden dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid.

Dr. Hans Zaaijer, hoogleraar en onderzoeker landelijke bloedtransfusiedienst, heeft aangetoond dat zelfs in ons “veilige” transfusiebloed ziektenkiemen van Q-koorts en gekke koeienziekte zijn aangetroffen. In Engeland heeft dat al vier slachtoffers gekost. De gemeente Duiven blijft desondanks volhouden dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid.

De GGD en de nVWA (nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) hebben besloten om een zoönosenprotocol te ontwikkelen omdat de kans bestaat dat we in de toekomst naast Q-koorts ook met andere zoönosen (ziektekiemen van dieren die ook mensen ziek kunnen maken) te maken krijgen. Nederland is een dichtbevolkt land waar dieren en mensen dichtbij elkaar leven. Aldus een gezamelijk persbericht van de GGD en de nVWA van 10 november 2010

Fijnstof heeft een toename tot gevolg van het aantal COPD gevallen (ziekten aan de luchtwegen) Dit heeft een onderzoek in 2007 van de Duitse GGD uitgewezen.

De SP wil onderstrepen dat zij niets heeft tegen varkenshouder Otten, maar is wel van mening dat een varkensstal van dergelijke omvang niet thuishoort op deze locatie, zo dicht tegen een woonwijk aan.

Wat wil de SP:
• Er moet serieus geluisterd worden naar de bezwaren van haar bewoners.
• De varkenshouderij mag de voorgenomen uitbreiding van 3400 varkens nu naar 8400 in de toekomst op de huidige locatie niet uitvoeren.
• Er moet onderzocht worden of het mogelijk is om de varkenshouderij te verplaatsen naar een landbouw ontwikkelingsgebied (LOG).
• Het geld uit de dwangsom, die de gemeente opgelegd heeft aan Otten zolang hij geen luchtwasser heeft, moet ten goede komen aan de mensen die in de stankcirkel wonen. Dit kan in de vorm van een korting op de gemeentebelastingen i.v.m. verminderd woongenot.

U bent hier