h

Sluiting Spoedeisende Hulp Ziekenhuis Zevenaar; "Een jaar later"

9 januari 2013

Sluiting Spoedeisende Hulp Ziekenhuis Zevenaar; "Een jaar later"

Een jaar geleden is de spoedeisende hulp (SEH) van Rijnstate ziekenhuis Zevenaar gesloten. De raad van bestuur vond dat de kwaliteit van de SEH ernstig tekort schoot en het daardoor gerechtvaardigd was om deze stap te nemen. Dat deze beslissing een enorme impact voor de geboden zorg in de Liemers had moge duidelijk zijn. Tijd dus om de stand van zaken eens op te nemen.

De SEH in ziekenhuis Zevenaar was vier jaar geleden verbouwd om te voldoen aan de laatste standaarden van spoedeisende zorg. De komst van de huisartsenpost tegenover de SEH maakte dat patiënten de zorg centraal in de Liemers aangeboden kregen. Mooier kon je het niet hebben, zo leek het.

Sinds het ontslag van de chirurgen in 2009 is er veel gebeurd wat de SP en de bewoners van de Liemers ernstig zorgen baarde. De Intensive Care is gesloten, diverse specialistische onderzoeken worden niet meer in Zevenaar gedaan, alleen nog eenvoudige operaties, de sluiting van de SEH en de eerste harthulp is weg. Met de voorgenomen verplaatsing van verloskunde en kinderafdeling naar Arnhem zijn dit voorbeelden van een ziekenhuis die langzaam maar zeker uitgekleed wordt. Het scenario lijkt op die van wat ooit Ziekenhuis Velp overkomen is.

De SP heeft dit zien aankomen en is dan ook sinds 2009 via briefwisseling en ontmoetingen met raad van bestuur, via lokale en landelijke politiek en via de media in de slag om Ziekenhuis Zevenaar als volwaardig basis ziekenhuis voor de Liemers te behouden. De raad van bestuur heeft in de contacten met de SP en aan de bewoners van de Liemers altijd beloofd dat ziekenhuis Zevenaar als volwaardig basis ziekenhuis zou blijven bestaan. Helaas blijken die beloften niets waard.


De spoedeisende hulp tegenover de huisartsenpost

We zij nu een jaar later en kijken we tegen bijna compleet ontmanteld ziekenhuis aan. Naast de verdwenen SEH staan er twee complete verdiepingen leeg. En als in juni de afdeling verloskunde en de kinderafdeling zijn vertrokken naar Arnhem kunnen we daar nog eens twee halve verdiepingen aan toevoegen. Het kan niet anders dan dat dit ook gevolgen moet hebben voor de ondersteunende afdelingen zoals het laboratorium en de röntgenafdeling. Hun schoorsteen moet immers ook branden en met het patiëntenaanbod na 1 juni 2013 lijkt dat haast onmogelijk.
In 2009 noemde de SP de situatie van ziekenhuis Zevenaar zorgelijk. Nu, aan het begin van het nieuwe jaar kunnen we stellen dat, in weerwil van wat de raad van bestuur gezegd en beloofd heeft, het ziekenhuis op sterven na dood is. In drie jaar tijd is ons prachtige regionale ziekenhuis, centraal gelegen en met laagdrempelige zorg, bijna verdwenen en moeten we voor spoedeisende en de meer specialistische hulp naar Arnhem of Doetinchem.

De situatie rond Ziekenhuis Zevenaar staat niet op zichzelf. Overal in het land, opvallend vaak in het noorden en oosten, worden kleine (streek)ziekenhuizen, mede door de overheid en zorgverzekeraars, gedwongen om samen te werken met megaziekenhuizen en verliezen ze uiteindelijk de ongelijke strijd. De SP hoopt dat in 2013 de politiek nu eindelijk eens meer oog gaat krijgen voor de gebieden die wat verder weg liggen van Den Haag en meer gaat investeren in de kleine, maar zeer waardevolle, ziekenhuizen die laagdrempelige zorg bieden, waar je in je eigen omgeving kunt bevallen en waar je snel terecht kunt voor spoedeisende hulp. We kunnen namelijk niet met ons allen in de Randstad of in andere grote steden gaan wonen!

U bent hier