h

SP Duiven roept WWZ briefontvangers op het antwoordformulier in te vullen en bezwaar te maken

29 oktober 2014

SP Duiven roept WWZ briefontvangers op het antwoordformulier in te vullen en bezwaar te maken

Vorige week heeft de gemeente ruim 650 zorgontvangers een brief doen toekomen waarin staat dat zij voor huishoudelijke hulp per 1 januari 2015 fors moeten bijbetalen en dat de gemeentelijke ondersteuning stopt. Dit zorgt voor veel onrust en is voor de SP reden om hier tegen in verweer te gaan. Zij roept dan ook alle briefontvangers op om het antwoordformulier in te vullen en bezwaar te maken.

Tijdens de raadsvergadering  van maandagavond, 27 oktober, heeft de SP tegen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdhulp gestemd. De SP-fractie heeft, tijdens de behandeling, aangegeven dat zij niet akkoord kan gaan met de inhoud van de beleidsnotities. De uitgangspunten en de uitvoering staan mijlenver van de uitgangspunten van de SP. Want de SP staat een menswaardige, solidaire en gelijkwaardige uitvoering voor en is er, op dit moment, zeker niet gerust op dat dit ook gaat gebeuren. De bewuste brief is hier een sprekend voorbeeld van.

Tijdens de raadsvergadering is inhoudelijk stil gestaan bij de inhoud van de WWZ brief die de afgelopen week bij mensen met huishoudelijke hulp in de bus zijn gevallen. De wethouder geeft aan dat er intern en met communicatie deskundige is gekeken naar de brief. Het feit dat hier geen zorginstantie bij betrokken was gaf ons niet veel vertrouwen dat het wel goed gaat komen. En dat blijkt want er hebben zich inmiddels al een flink aantal mensen  bij ons gemeld en hun verontwaardiging over de brief laten blijken.

De brief heeft veel onrust teweeg gebracht bij zorgontvangers maar ook bij zorgverleners. Tijdens de raadsvergadering zijn er dan ook insprekers geweest die dit verwoord hebben.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning geeft aan dat de gemeenten een compensatieplicht hebben. Ook mensen boven de bijstandsnorm (op 120% van het bijstandsminimum) hebben recht op een maatwerkvoorziening vanaf 1 januari 2015. Daar vindt je in de brief niets van terug.

Er zijn ruim 650 brieven verstuurd waarvan 150 mensen inmiddels al hebben  gereageerd. SP Duiven roept alle briefontvangers op het antwoordformulier in te leveren want de wethouder heeft beloofd dat iedereen die het antwoordformulier heeft ingevuld een "keukentafelgesprek" gaat krijgen.

De komende weken gaat SP Duiven bij zorgontvangers en zorgverleners langs om te horen tegen welke problemen zij aan gaan lopen vanaf 1 januari 2015.

Lees hier de WWZ brief

Reactie toevoegen

U bent hier