h

Drukbezochte WMO informatieavond Thuvine

21 november 2014

Drukbezochte WMO informatieavond Thuvine

Dat het stopzetten van de huishoudelijke hulp leeft onder de zorgontvangers en zorgverleners bleek tijdens de informatieavond die de SP, samen met de Abvakabo, afgelopen donderdagavond, 20 november, georganiseerd heeft. De, toch al grote, zaal was afgeladen vol en er moesten stoelen uit het hele huis getoverd worden om in ieder geval de ouderen van een zitplaats te voorzien.

Na een korte inleiding van Wilma Daams van Geyn, SP raadslid, werd het woord gegeven aan jurist mr. Kevin Wevers. Hij begon met het aankaarten van de slechte en late informatievoorziening in Duiven aan de zorgontvangers en zorgverleners. "Goede informatie? Waarom is het hier dan nu zo vol?" vroeg hij zich hardop af. En dit staat niet op zich want in de drie avonden, die door de SP en Abvakabo al eerder in de de Achterhoek georganiseerd waren, blijkt dat gemeenten zo slecht informeren omdat zij het zelf vaak ook niet heel goed weten. "Ze doen maar wat", aldus Wevers.

Wevers ging daarom, in een interactieve presentatie, de wettelijke kaders van de nieuwe WMO, de rechten en plichten van gemeente en van zorgontvangers nog eens langs. En dat was voor vele aanwezigen een eye-opener. De thuishulp mag bijvoorbeeld niet zomaar gestopt worden. Zorgontvangers kunnen namelijk hiertegen ten alle tijde bezwaar maken, ongeacht de datum van 1 november 2014 die in de bewuste WWZ brief genoemd is. De gemeente heeft altijd een zorgplicht voor de burgers die zelf hun zorg niet kunnen organiseren, of ze nou arm of rijk zijn. Ook mogen geen andere sociale wetten, zoals bijstand, misbruikt worden voor WMO doeleinden.

En dat bezwaar maken helpt bleek uit een aantal reacties van diverse, mondige, zorgontvangers; zij hebben met succes bezwaar gemaakt. Dat je hierbij wel over enige vasthoudendheid moet beschikken blijkt uit de hoeveelheid telefoontjes die heen en weer gepleegd moesten worden alvorens er een zogenaamd "keukentafelgesprek" plaats vond. Een tip uit de zaal van een thuiszorgmedewerker was om nooit zo'n "keukentafelgesprek" alleen te voeren maar altijd met een mantelzorger of hulpverlener erbij. Ouderen zijn vaak onder de indruk van een bezoekend gemeenteambtenaar en daardoor mogelijk minder mondig. Wethouder Mw. I. Knuiman heeft in ieder geval, tijdens de raadsvergadering van 27 oktober, beloofd dat iedereen die bezwaar maakt een "keukentafelgesprek" krijgt.

Ook vanuit de rijksoverheid moedigt staatssecretaris van Rijn juist aan om bezwaar te maken, blijkt uit een brief aan de tweede kamer. Dat doet hij met in het achterhoofd dat gemeenten de rechtszaken niet zullen winnen wanneer de thuishulp zomaar gestopt wordt maar dat die rechtszaken wel heel erg kostbaar zijn. Bovendien zegt Wevers dat gemeenten de indicaties alleen mogen aanpassen wanneer deze goed onderbouwd is.

Henk van Gerven, SP tweede kamerlid, deed ook een pleidooi om tegen de gemeente in te gaan. "De SP is voor het dichter bij de burger brengen van de zorg maar de SP had graag gezien dat dit nog een jaar uitgesteld was. Ons voorstel hierover is helaas weggestemd in de kamer" aldus van Gerven. Om in zo'n korte tijd WMO taken over te hevelen naar de gemeente met 40% minder budget is haast ondoenlijk en voor veel gemeenten ook niet vol te houden. Met een jaar uitstel hadden ze het beter kunnen voorbereiden en betere voorlichting kunnen geven. "Het is hier niet voor niks zo vol!" concludeerde van Gerven. Door massaal bezwaar te maken komen gemeenten vanzelf ook in opstand richting Den Haag.

Wim van der Hoorn riep ook vanavond op om samen met zorgvragers, zorgverleners en de politiek een vuist te maken. Een vuist tegen dit asociale afbraakbeleid waarbij twee verliezers zijn, de zorgontvangers maar ook de zorgverleners, ook zij zijn de dupe van de bezuinigingsdrift van kabinet Rutte II. De thuishulpen worden massaal ontslagen of met ontslag bedreigd.

De avond werd door Wilma Daams-van Geyn afgesloten met de belofte dat het hier niet bij blijft. Samen met zorgontvangers, zorgverleners, mantelzorgers, hulpverleners, Abvakabo en SP gaan we onze krachten bundelen en hier een vervolg aan geven. En natuurlijk blijven we de gemeente kritisch volgen. "Wie had dit vijf jaar geleden kunnen bedenken, dat de thuishulp Duiven op 1 januari 2015 zomaar afgeschaft wordt? Dit kunnen we ons niet laten gebeuren!" aldus Wilma Daams-van Geyn.

Reactie toevoegen

U bent hier