h

Ook na 1 januari 2015 heeft de gemeente zorgplicht!

1 november 2014

Ook na 1 januari 2015 heeft de gemeente zorgplicht!

Er is een hoop onrust bij zorgontvangers en zorgverleners ontstaan rondom de veranderingen van de WMO en thuishulp per 1 januari 2015. Een ding is duidelijk, ook na 1 januari heeft de gemeente voor al haar inwoners zorgplicht.

Dit bleek tijdens een door de SP georganiseerde voorlichtingsavond over de uitvoering van de WMO in 's Heerenberg. Jurist Kevin Wevers, gespecialiseerd in WMO en zorg, en Wim van den Hoorn, onderhandelaar gehandicaptenzorg en thuiszorgorganisaties ABVAKABO FNV, legden op duidelijke wijze, voor een volle zaal, de bezorgde zorgontvangers en zorgverleners uit wat zij kunnen doen tegen wijze waarop gemeenten de WMO gaan uitvoeren. Want gemeenten blijken heel regelmatig  een eigen draai te geven aan hoe de WMO uitgevoerd moet worden, vaak tegen de regels en wetten van de rijksoverheid in.

"De gemeenten doen aan bangmakerij", aldus Wevers. "Bezwaar maken loont want ook na 1 januari heeft de gemeente een zorgplicht naar al haar burgers, ongeacht inkomen", vertelde Wevers voor een aandachtig luisterend publiek. Dit geld ook wanneer het budget op is. Dit is te lezen in een publicatie van de rijksoverheid waarin veel voorkomende misverstanden omschreven staan. Hij adviseerd dan ook om niet direct akkoord te gaan met voorstellen van de gemeenten in de zogenaamde "keukentafelgesprekken", maar je goed te laten adviseren en zonodig bezwaar aan te tekenen. De deadline van 1 november 2014 zoals bijvoorbeeld in de brief van WWZ Duiven te lezen is mag daarbij overschreden worden.

Wim van den Hoorn doet uit de doeken dat er naast de zorgontvangers ook een andere groep verliezer is van de WMO veranderingen, namelijk de thuiszorgmedewerkers en thuishulpen. Velen zijn al ontslagen en voor vele dreigt ontslag. "De gemeenten lijken de landelijke bezuinigingen in hun eigen gemeente nog eens dunnetjes over te doen door het schrappen van de thuishulp", aldus van den Hoorn. Met een eenvoudige rekensom laat hij zien dat in het geval van de gemeente Monfertland die gemeente ruim 600.000 euro verdiend met de nieuwe uitvoering! En dit staat niet op zichzelf. Hij roept dan ook alle aanwezigen op  om op 8 november naar Den Haag te gaan voor de manifestatie Red de zorg.

Voorbeeldbrief bezwaar WMO - thuishulp

Voorlichtingsavond op TV Gelderland

Sprookjes over de zorg

Reactie toevoegen

U bent hier