h

Veel "keukentafelgesprekken" in gemeente Duiven laten nog te wensen over!

8 februari 2015

Veel "keukentafelgesprekken" in gemeente Duiven laten nog te wensen over!

SP Duiven heeft sinds 5 januari jl. een meldpunt in het leven geroepen waarin mensen, die te maken hebben met de invoering van de nieuwe WMO, hun klachten en zorgen kunnen uiten. Hier is al veelvuldig gebruik van gemaakt waarbij vooral herindicering van de  huishoudelijke hulp de meeste klachten oplevert. Die klachten hebben vooral betrekking op het onwettelijk vragen naar de financiële situatie van de zorgontvangers en het uitblijven van de beloofde “keukentafelgesprekken”.

In oktober 2014 heeft de gemeente de zorgontvangers van huishoudelijke hulp laten weten dat, met de invoering van de nieuwe WMO,  die hulp per 1 januari 2015 zou stoppen en dat zij die zelf moesten gaan organiseren. Hierbij ging de gemeente in de fout want voor iedere zorgontvanger die niet zelf zijn huishoudelijke hulp kan regelen heeft de gemeente een wettelijke zorgplicht, ook met de invoering van de nieuwe WMO. De SP in Duiven heeft toen, via een voorlichtingsavond, iedere zorgontvanger opgeroepen bezwaar te maken om in ieder geval een keukentafelgesprek te krijgen. Hieraan is massaal gehoor gegeven en dat heeft in korte tijd ertoe geleid dat er heel veel "keukentafelgesprekken" gevoerd moeten gaan worden. De verantwoordelijk wethouder heeft ook  in een raadvergadering toegezegd dat iedere bezwaarmaker een keukentafelgesprek gaat krijgen.

Sinds de openstelling van het SP WMO meldpunt zijn er veel klachten binnengekomen over de manier waarop deze gesprekken verlopen. Er wordt gevraagd naar bankafschriften en spaartegoeden en minder gekeken naar de werkelijke situatie van de hulpvrager. Bovendien is het niet conform de uitvoering van de WMO, want daarin is gesteld dat iedereen recht heeft op huishoudelijke hulp wanneer je dat zelf niet kunt organiseren, ongeacht inkomen of spaartegoeden.

Foto: Vidoto Duiven
Raadslid Wilma Daams-van Geijn is geschrokken van een aantal voorbeelden waarin financiën als dreigmiddel worden gebruikt.  “Ik vind het voorbeeld van een 87 jarige, ontredderde en erg verdrietige mevrouw schrijnend die gewaarschuwd wordt wanneer zij haar bankafschriften niet laat zien de huishoudelijke hulp gestopt zal worden. Zij zit met haar handen in het haar en weet niet hoe verder. Je vraagt je dan af waar de menselijke maat is gebleven”, aldus raadslid mw. Daams-van Geijn. 

Ook het krijgen van een keukentafelgesprek gaat niet zonder slag of stoot want er wachten nog heel wat mensen op zo’n gesprek. En vaak lukt het die mensen niet om bij navraag daar afspraken over te maken.

De SP zou het een zorgelijke ontwikkeling vinden wanneer alleen de financiële agenda de boventoon voert in de “keukentafelgesprekken” en hoopt dat de telefoontjes met klachten hierover uitzonderingen zijn. De SP zal in ieder geval de vinger stevig aan de pols houden en voorlopig het WMO meldpunt met telefoonnummer: 0619443961 in de lucht houden. Dit meldpunt is ook via deze website te bereiken.

Reacties

op 3 maart krijgen wij een keukentafel gesprek en het eerste wat zij zeggen is, u moet de giro afschriften bij de hand houden is dit verplicht of niet ????
ik zelf weet dat niet
zijn zij voor de zorg of voor interesten van jou tegoed

Reactie toevoegen

U bent hier