h

De SP afdelingen van Duiven, Westervoort en Zevenaar sturen brandbrief naar Liemerse colleges van B&W

2 april 2015

De SP afdelingen van Duiven, Westervoort en Zevenaar sturen brandbrief naar Liemerse colleges van B&W

Foto: SP

Sinds 1 april 2015 is de huisartsenpost in Zevenaar 's nachts gesloten. Dit is de zoveelste stap in de verschraling van de acute zorg in de Liemers. Reden voor de SP om aan de bel te trekken bij de colleges van B&W in de Liemerse gemeenten.

De Liemers wordt wederom geconfronteerd met een afname van de zorgfaciliteiten, namelijk de nachtelijke sluiting van de Zevenaarse huisartsenpost per 1 april a.s. De inwoners uit de Liemers zijn vanaf die datum aangewezen op de huisartsenpost in Kliniek Rijnstate Velp.                                   

Dit is, na de eerdere sluiting van de spoedeisende hulp van Ziekenhuis Zevenaar in 2012, een volgende stap in de afbraak van de acute zorgverlening in de Liemers. En daar heeft de SP toen al voor gewaarschuwd!

Foto: SP

SP tweede kamerlid Renske Leijten spreek de actievoerders toe

De SP heeft op 3 januari 2010 een brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van Rijnstate waarin om opheldering werd gevraag op een aantal vragen. Eén van de concrete vragen luidde toen: “Er wordt gesproken over het gegarandeerd open houden van de spoedeisende hulp. Blijft de spoedeisende hulp 24 uur per dag beschikbaar voor hulp aan de liemerse bevolking? Er zijn namelijk signalen dat de SEH, in de toekomst,  alleen nog op kantoortijden open zal zijn.”

Door de Raad van Bestuur werd duidelijk gemaakt dat wij ons geen zorgen hoefden te maken. Zo lezen wij in de reactie die de RvB Rijnstate aan de SP op 13 januari 2010 stuurde: “Ons beleid is en blijft een goed afgestemde ketenzorg van ambulancedienst, huisartsenpost, Spoedeisende Hulp, OK en bewakingsafdeling voor die patiënten die voor acute zorg een beroep doen op Ziekenhuis Zevenaar.”  Dit werd tijdens een avond, georganiseerd door dagblad de Gelderlander in Zevenaar, door G. de Beij, voorzitter RvB Rijnstate nog eens mondeling bevestigd!

In tegenstelling wat toen beweerd werd door de RvB Rijnstate is op 1 april 2012 de spoedeisende hulp gesloten. De huisartsenpost zou ruim in de zorgbehoefte kunnen voorzien voor de regio Zevenaar en er waren afspraken gemaakt met de ambulancedienst. Echter de zorgen zijn na 2012 alleen nog maar groter geworden, want inmiddels is ook de kraamafdeling naar Arnhem verhuisd en sluit nu ook nog eens de huisartsenpost haar deuren gedurende de nacht. Het vermoeden dat de acute zorg in Zevenaar langzaam wordt ontmanteld wordt alleen maar groter. Nadat de dienst-apotheek ook al eerder uit de huisartsenpost is verdwenen is het wachten op de volgende stap, namelijk volledige sluiting. De verschraling van de gezondheidszorg in de Liemers zet door.

De SP, en met ons veel mensen, willen met deze  'brandbrief' hun zorgen uiten. De gezondheidszorg in de Liemers wordt uitgehold en het kan niet anders dat hierdoor mensen gevaar gaan lopen doordat de zorg wordt wegbezuinigd. Wij gaan ervan uit dat de Liemerse colleges van B&W alles in het werk gaan zetten om dit besluit terug te draaien.

Reactie toevoegen

U bent hier