h

OZB-verhoging? Duiven staat op dubieuze tweede plaats in Nederland!

2 maart 2016

OZB-verhoging? Duiven staat op dubieuze tweede plaats in Nederland!

Foto: Pixabay

Dat Onroerend Zaak Belastingen (OZB)vaak als melkkoetje gebruikt wordt om gemeentelijk begrotingen sluitend te krijgen is bekend maar zo bont als de gemeente Duiven het nu maakt is ongekend! Na Meersen  heeft Duiven de hoogste OZB stijging (28%) van Nederland en overschrijd hiermee ruim de landelijk vastgestelde norm van 3%. De SP fractie heeft hier tijdens de bespreking van de programmabegroting in de raad volop tegen geageerd en gewaarschuwd maar helaas geen meerderheid voor gekregen.

De gemeente rechtvaardigd de verhoging van gemiddeld ruim 70 Euro door de verlaging van de afvalheffing. In Duiven is sinds dit 1 januari van dit jaar het zogenaamde Diftarsysteem van toepassing waardoor naast een basistarief de burgers extra moeten betalen voor bepaalde soorten afval.

De SP is nooit een voorstander geweest van dit systeem want de praktijk heeft in andere gemeenten laten zien dat er een toename van zwerfafval is, dat mensen om betaling te ontlopen door hun afval bij anderen in de bak gooien of ergens anders dumpen en is het maar de vraag of het goedkoper is. Jonge gezinnen met kinderen en minder draagkrachtigen worden juist door dit systeem financieel zwaarder belast.

Foto: SP Duiven
"In Duiven hadden we altijd een mooi systeem van afvalinzameling en konden we al het andere restafval altijd gratis kwijt bij de gemeentewerf", aldus Carlo Veraart, SP raadslid. "Hierdoor hebben wij altijd een schone gemeente gehad zonder vuilniszakken langs de kant van de weg, sloot of in de zogenaamde 'blikvangers' langs de fietspaden. Helaas was het zo dat ook niet-bewoners van onze gemeente en bedrijven misbruik maakten van de makkelijke toegang aan de gemeentewerf maar met een betere controle bij de toegang zou dit beter onder controle zijn geweest."

Onderzoek Vereniging Eigen Huis

Reactie toevoegen

U bent hier