h

Waar zit nou precies de verbetering van de zorg bij de zoveelste failliete zorgaanbieder?

25 april 2016

Waar zit nou precies de verbetering van de zorg bij de zoveelste failliete zorgaanbieder?

Foto: Diafaan

Dit vroeg Emmy Kreuzen, bestuurslid SP Duiven én werknemer van zorgaanbieder Diafaan, zich af toen zij te horen kreeg dat haar werkgever failliet is. Diafaan is helaas een van de vele zorgorganisaties die dit jaar zijn omgevallen als gevolg van de bezuinigingen die het kabinet Rutte 2 heeft doorgevoerd in de WMO en thuiszorg.

Foto: SP Duiven
"Ik was verbaasd en boos tegelijk", aldus Emmy. "Verbaasd omdat ik het nieuws vernam via de Gelderlander en boos omdat dit het zoveelste bewijs is dat marktwerking in de zorg niet werkt. Het wordt tijd dat we de zorg meer in de buurt en op een menselijke maat organiseren, dat is fijner werken voor de medewerkers en een stuk persoonlijker voor de mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg. En natuurlijk met een fatsoenlijk salaris voor de medewerkers! De SP heeft hier gelukkig goede plannen voor."

Sinds 1 januari 2015 zijn heel veel zorgtaken bij de gemeente terecht gekomen terwijl het budget met 40% is teruggebracht. Hierdoor zijn veel gemeenten in zee gegaan met de goedkoopste zorgaanbieders die vaak hun werknemers een lager loon gingen betalen. Ook komt het voor dat zorgaanbieders hun werknemers ontslaan en via een ZZP constructie weer in dienst nemen. Dit soort praktijken laat zien wat de gevolgen zijn van de marktwerking in de zorg. Niet de zorgvrager of de zorgverlener staan meer centraal maar wie de goedkoopste is! De SP wil de zorg regelen op basis van zorgbehoefte en een einde maken aan de concurrentie tussen aanbieders van zorg.

De fractie van SP Duiven heeft inmiddels de situatie aangekaart bij de verantwoordelijke wethouder Ineke Knuiman en haar onze bezorgdheid voor de zorgafhankelijke mensen en voor de werknemers laten weten. De wethouder heeft laten weten dat de zorg in ieder geval zes weken gegarandeerd wordt en er al organisaties zijn die de zorg willen overnemen.

SP Zevenaar heeft een meldpunt Diafaan in het leven  geroepen. Zorgverleners en zorgvragers kunnen daar hun ervaringen, vragen, zorgen en andere zaken aangaande het failliesement van Diafaan kenbaar maken.

Reacties

Prijs de zorg de markt uit en stem voor nationaal zorgfonds, dank SP, aan jullie heb ik tenminste iets.

Reactie toevoegen

U bent hier