h

SP vraagt wethouder af te zien van hoger beroep.

4 december 2016

SP vraagt wethouder af te zien van hoger beroep.

Foto: SP Zaanstreek

SP Duiven is ernstig teleurgesteld over het besluit van de gemeente Duiven om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter inzake de huishoudelijke hulp. De SP is van mening dat de gemeente de WMO en huishoudelijke hulp op de juiste wijze moet toepassen zoals in deze in de wet is omschreven.

Al vanaf de invoering van de WMO in Duiven heeft de SP bezwaar gemaakt over de wijze waarop onze gemeente heeft gemeend deze wet te moeten toepassen. Door de wettelijke richtlijnen niet goed toe te passen en de gelden voor huishoudelijk hulp als algemeen gebruikelijk te bestempelen is er flink  gesnoeid in de huishoudelijke hulp en zijn vele zorgafhankelijke burgers en hun mantelzorgers in de problemen gekomen. De SP heeft hier in de gemeenteraad keer op keer aandacht voor gevraagd maar kreeg hiervoor weinig gehoor. Dat de rechter de gemeente hierover heeft teruggefloten was voor vele zorgafhankelijke burgers een opluchting en gaf hen hoop voor verbetering van hun situatie.

Helaas is de gemeente van mening dat zij, met als argument dat zij de zorg in de toekomst wil kunnen blijven garanderen, toch het geld van de huishoudelijke hulp te moeten blijven bestempelen als algemeen gebruikelijk en naar inkomen van de aanvragers te moeten vragen. Zij gaat dus in hoger beroep tegen de uitspraak. Echter volgens de wet heeft iedereen recht op huishoudelijke hulp wanneer die geïndiceerd is, ongeacht inkomen en gaat de gemeente door te vragen naar financiën van zorgaanvragers in de fout.

In de Nederlandse gemeenten is er afgelopen jaar 1,2 miljard euro aan zorggelden overgebleven. En dit is ook het geval in Duiven. Maar liefst 1.2 miljoen euro zorggeld is niet gebruikt en in de pot algemene middelen terecht gekomen. De SP is van mening dat geld wat voor zorg bedoeld is deze ook daarvoor te gebruiken. De SP is altijd voorstander geweest van het oormerken van zorggelden en heeft dit ook altijd bepleit in de gemeenteraad en aan college. Helaas waren de collegepartijen hierop tegen en was hier geen meerderheid voor te vinden.

Door het voeren van dure rechtszaken in Duiven en andere gemeenten die dezelfde koers varen gaat er veel (zorg)geld en moeite verloren, geld wat ook gebruikt had kunnen worden voor de zorg. De SP roept wethouder Knuiman en het college dan ook op om af te zien van haar besluit om in hoger beroep te gaan en haar zorgplicht te doen, zoals de wet voorschrijft.

Reactie toevoegen

U bent hier