h

SP signaleert ernstige vochtproblemen in huurwoningen Vivare

6 augustus 2017

SP signaleert ernstige vochtproblemen in huurwoningen Vivare

Foto: Gerard Wassing

“Vivare is een solide en ondernemende woningcorporatie met hart voor haar huurders in de regio. Ons motto is ‘aanpakken, doorpakken en waarmaken’. Onze collega's werken aan een leefomgeving waar het prettig wonen is. We kiezen voor een aanpak die past bij die situatie”, volgens de website van Vivare.

De SP Duiven heeft in de afgelopen tijd een onderzoek gedaan naar het leefgenot van de huurders van Vivare in Duiven-west, waar een heel ander beeld naar voren komt.

Foto: Kees van den Brink

Veel van de huizen in Duiven-west hebben al tien jaar vochtproblemen, waaraan niets wordt gedaan. Bij een van de woonbloks is de hele muur uitgeslagen door een lekkende dakgoot. Bij een aantal woningen is de bovenverdieping niet dubbel beglaasd. De schuld voor vocht legt Vivare bij de bewoners die te weinig zouden luchten. Dat is geheel in tegenspraak met dat wat het onderzoek van de SP uitwijst. 

 
 

 

"Natte muur"

 

Foto: Kees van den Brink

Bij een van de bewoners kiert de voordeur.Het advies van Vivare:’Zet de verwarming in de gang maar wat hoger”. Daardoor is de deur aan de binnenkant in de winter kletsnat en is de hal koud. Bij een andere bewoner werd de aanvoer van de douchekraan vervangen. “Vertel het maar niet verder’, was de raad van de reparateur.

                                                                                                                              

                                                                                                     

                                                                                                                                             Vocht en schimmelvorming in hal

Door de vochtproblemen zijn de bewoners genoodzaakt om voortdurend opnieuw te schilderen of behangen. Veel bewoners hebben vochtvangers in hun huizen moeten plaatsen. “Ze komen kijken, maar ze doen niets”, meldde een bewoner. Een huurder die tien jaar geleden zijn contract tekende, merkte op dat in het contract drie slaapkamers werden vermeld, terwijl er maar twee slaapkamers waren. “Dat komt omdat de ruimte genoeg is voor drie kamers’, was het antwoord.

“Ik zou het fijn vinden als er een keer per jaar iemand langs kwam om naar de huurders te luisteren’, verzucht een bewoner. Niet alleen voor de huizen maar ook voor de leefomgeving. Er blijkt namelijk ook regelmatig overlast van andere huurders die daar niet op aan te spreken zijn, vaak door psycho-sociale problematiek.  Hij werd zelf geconfronteerd met een luidruchtige buurman die enige tijd later een misdaad in Duiven pleegde.

SP Duiven is voornemens Vivare opheldering te vragen over deze klachten en te vragen wat zij hieraan gaat doen. Met name de vochtproblematiek stelt huurders voor extra kosten en lopen zij bovendien gezondheidsrisico's door vocht en schimmelvorming in hun huizen.

Reactie toevoegen

U bent hier