Eerste analyse SP onderzoek 'Vergert van het gas af'
Eerste analyse SP onderzoek 'Vergert van het gas af'
De SP is de afgelopen periode op verschillende avonden de Vergert in geweest om van de wijkbewoners te horen hoe zij het pilot-project 'de Vergert van het gas af' ervaren. Er is in oktober 2021 door de gemeente besloten om de Vergert aan te wijzen om als eerste wijk in 2030 gasvrij te zijn. Nu zijn we anderhalf jaar verder en heeft de SP berichten ontvangen dat er veel zorgen zijn over wat dit voor haar bewoners zou kunnen betekenen. Voor de SP een goede reden om dit eens in kaart te brengen en het resultaat van dit onderzoek onder de aandacht te brengen van de verantwoordelijk wethouder
De SP is met een vragenlijst in met name de Kuiperstraat en Weverstraat van deur tot deur gegaan . In totaal zijn 56 huishoudens bezocht en hun bewoners bevraagd over de ervaringen met dit pilot-project. De reacties waren zeer uiteenlopend, waarbij het opviel dat veel mensen niet wisten dat dit te gebeuren stond.
We hebben de volgende vragen gesteld:
- Welke vragen leven er bij u over dit onderwerp?
- Bent u op de hoogte van wat er tot op heden is gebeurd?
- Waar maakt u zich het meeste zorgen over?
- Wat denkt u wat dit voor u gaat betekenen?
- Wat wilt u ons meegeven?
Er leven veel vragen bij de bewoners over vooral kosten, het alternatief voor het gas, hoe de gemeente gaat ondersteunen en het gebrek aan informatie. Tijdens de rondgang kregen we ook een aantal waardevolle tips over op welke wijze de gemeente de inwoners zou kunnen helpen om de transitie voor iedereen betaalbaar te houden.
Zorgen over de kosten leven bij 27% (15) van de ondervraagden, zij verwachten dat zij flink moeten bijdragen in de realisatie van dit project en verwachten ondersteuning van de gemeente. Een renteloze lening wordt regelmatig genoemd maar er zijn ook ondervraagden die verwachten dat de gemeente hen volledig compenseert.
Als alternatieven voor het gas wordt veelal waterstof genoemd omdat die het minste impact heeft voor de huishoudens. 16% (9) vind dat een aanvaardbaar alternatief. Voor stadsverwarming is er minder animo omdat dit, volgens de bewoners, een ingrijpende aanpassing van het huis zou betekenen. Daarnaast wordt het feit dat je dan geen keuzevrijheid van energiebedrijf hebt ook vaak genoemd. Slechts 9% (5) vindt het een goed alternatief. Voor de warmtepomp lopen wat meer mensen warm, 12,5% (7). Er zijn ook mensen die van mening zijn dat 2030 niet haalbaar is of denken dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen.
41% (23) is van mening dat de gemeente de wijkbewoners moet ondersteunen door financiële tegemoetkomingen. Dit kan een totale vergoeding zijn maar er zijn ook bewoners die een renteloze lening zouden accepteren. Wat ook genoemd wordt is dat de gemeente haar 'NUTS' verplichtingen moet nakomen en ervoor moet zorgdragen dat ieder huis in Duiven van gas dan wel een alternatief is voorzien zonder dat de inwoners hiervoor opdraaien.
Zoals genoemd blijkt dat veel wijkbewoners, 23% (13) niet of weinig op de hoogte zijn van dit project. Volgens hen wordt te weinig gedaan om hen te informeren en is de informatie veelal te summier. Er is behoefte aan duidelijkheid over welk alternatief het gaat worden en waar de bewoners (financiëel) rekening mee moeten houden. De website https://www.samen1nergie.nl/ over dit project is bij de meesten niet bekend en is ook niet terug te vinden op de gemeentelijke website. Er is geen informatie terug te vinden op de gemeentelijke website over dit pilot -project.
Er zijn door de inwoners ook een tweetal voorstellen voor de gemeente gedaan;
- Zorg dat de lasten solidair over alle inwoners verdeeld worden zodat de bewoners van de Vergert goed gecompenseerd kunnen worden, dit zou je kunnen doen door een kleine verhoging van de gemeentelijke belasting en daarmee een spaarpotje voor 2030 maken.
- Financiële compensatie voor de wijkbewoners naar draaglast en inkomen.
Tijdens de rondgang is ook de afwezigheid van wooncorporatie Vivare in de discussie een aantal malen genoemd. Dit laat zowel onzekerheid als onverschilligheid bij de huurders zien. Onzekerheid over eventuele huurverhogingen, onverschilligheid zoals afwachtendheid en 'kan me niet zoveel schelen'.
Dit is een eerste analyse van het buurtonderzoek. De komende periode gaat de SP gebruiken om dit verder uit te werken en op welke wijze we dit onder de aandacht van de verantwoordelijke wethouder gaan brengen.
Reactie toevoegen