h

SP Duiven doet onderzoek onder ouderen in Parkflat, de Waddenborgh en Eilandplein

12 maart 2016

SP Duiven doet onderzoek onder ouderen in Parkflat, de Waddenborgh en Eilandplein

Foto: Gerard Wassing

Op zaterdagochtend heeft een groep Duivense SP-ers op drie verschillende locaties in Duiven onderzoek gedaan naar de ervaringen van de WMO en huishoudelijke hulp in de gemeente Duiven. Vanaf 1 januari had de SP een telefonisch- en internet WMO meldpunt in het leven geroepen en is er een onderzoek onder huisartsen en praktijkondersteuners gedaan. Deze onderzoeken hebben als doel om de stand van zaken van de WMO en huishoudelijke hulp in Duiven een jaar na invoering te evalueren. Eerste conclusie; de meeste zorgvragers  zijn gehalveerd in hulp of krijgen minder zorg op maat en hebben vaak particuliere hulp ingeschakeld.

Foto: Gerard Wassing

Een jaar na invoering van de nieuwe WMO wil SP Duiven weten hoe het met de uitvoering ervan gesteld is en wil graag weten wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden. Daarom houd SP Duiven, sinds 1 januari 2016, een onderzoek onder zorgvrager, zorgbieders en mantelzorgers. Alle gegevens zullen zo snel mogelijk worden geinventariseerd en aan politiek en pers bekend gemaakt.

"Ik heb tien jaar dezelfde hulp gehad maar sinds vorig jaar mocht zij niet meer komen omdat de gemeente mij vorig jaar via een brief heeft laten weten dat ik geen hulp meer krijg. Sinds die tijd komt mijn dochter uit Den Haag een keer per twee weken het huishouden doen", aldus een bewoonster van 92 in de Parkflat. Dit is een voorbeeld van de verhalen die de SP-ers op zaterdagochtend te horen kregen. De meeste zorgvragers zijn gehalveerd in de huishoudelijke hulp of hebben na de beruchte brief van november 2014 zelf hulp ingehuurd of maken gebruik van mantelzorg.

Foto: Gerard Wassing

SP-raadslid Pim Neuteboom in gesprek met twee bewoners van de Parkflat

Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze verandering heeft grote impact binnen onze gemeente. De overheveling van zorgtaken van rijk naar gemeente ging ook nog eens gepaard met een bezuiniging van 40%. Daarnaast bleek ook dat veel gemeenten nog niet goed voorbereid waren
op deze taak.

Foto: Gerard Wassing
In de gemeente Duiven heeft iedere, van zorgafhankelijke inwoner, in november 2014 een brief van de gemeente gekregen dat hun huishoudelijke hulp per 1 januari 2015 gestopt zou worden tenzij men daar tegen in beroep ging. Dit was niet in lijn van de WMO uitvoeringsregels. Voor SP Duiven was dit de aanleiding om een WMO informatieavond te houden. Tijdens deze druk bezochte avond is uitgebreid gesproken over deze veranderingen en zijn er de wettelijke mogelijkheden besproken. Ook binnen de gemeenteraad heeft de SP hiervoor uitgebreid aandacht gevraagd. De gemeente heeft hierop zijn werkwijze aangepast en zijn er alsnog keukentafelgesprekken gevoerd.

Nu is er een jaar voorbij en willen wij graag weten hoe het nu is gesteld met de uitvoering van de WMO in de gemeente Duiven. Wij hebben een telefonisch meldpunt en een website in het leven geroepen. Zorgvragers, mantelzorgers en zorgaanbieders kunnen aangeven wat er goed gaat maar ook wat er kan verbeteren.

SP-raadslid Wilma Daams-van Geyn tijdens WMO informatieavond

Reactie toevoegen

U bent hier