h

De rechter heeft gesproken, gemeente doe je zorgplicht!

8 november 2016

De rechter heeft gesproken, gemeente doe je zorgplicht!

De SP is enorm blij met de uitspraak van de rechter waarin hij de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning en huishoudelijke hulpregeling door de gemeente Duiven als onrechtmatig heeft geoordeeld. Dankzij de inzet en vasthoudendheid van een oudere Duivense dame moet de gemeente haar beleid aanpassen.

De gemeente had de huishoudelijke hulp als ‘algemeen gebruikelijk’ bestempeld waardoor mensen zelf voor hun huishoudelijke hulp moesten gaan betalen. Bovendien zijn, tijdens de keukentafelgesprekken, de zorgvragers gedwongen hun bankafschriften aan de consulenten te laten zien. SP heeft zich al vanaf het begin tegen deze onjuiste uitvoering van de WMO en huishoudelijke hulp verzet!

Sinds de invoering van de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning en huishoudelijke hulp per 1 januari 2015 hebben heel veel gemeenten een eigen draai gegeven aan de uitvoering waardoor er veel mensen, die van zorg afhankelijk zijn, niet in elke gemeente de zorg krijgen waar zij recht op hebben. Zo is het beleid van gemeente Duiven wezenlijk anders dan die van haar buurgemeente Zevenaar, een gemeente die veel terughoudender is geweest met het beperken van de huishoudelijke hulp en veel meer maatwerk heeft geleverd.

Eind 2014 kregen alle inwoners met huishoudelijke hulp van de gemeente Duiven een brief waarin werd gesteld dat per 1 januari 2015 de hulp zou worden stop gezet. Dit was niet zoals de wet maatschappelijke ondersteuning, waarin iedereen recht heeft op maatwerk via een keukentafelgesprek,  bedoeld was. Na heel veel klachten en uitvoerige bestudering van deze wet heeft SP Duiven in november 2014 enorm drukbezochte informatieavond belegd. Hierin zijn de betrokkenen en familie door een jurist en vakbondsbestuurder geïnformeerd over de WMO en huishoudelijke hulp en hun rechtpositie. Ook is er toen op aangedrongen om tegen deze brief in bezwaar te gaan en keukentafelgesprekken te eisen. De gemeente heeft toen haar beleid enigszins aangepast en begonnen met de keukentafelgesprekken. Tijdens de keukentafelgesprekken bleek dat er naar de bankafschriften gevraagd werd wat in strijd met de uitvoering van de wet was. Hierop zijn er SP raadsleden bij een aantal keukentafelgesprekken geweest om toe te zien op een juiste uitvoering en hebben zij hier binnen de raad er uitgebreid aandacht voor gevraagd.

De invoering van de nieuwe WMO en huishoudelijke hulp had als belangrijkste doel te bezuinigen door zorgtaken over te hevelen naar de gemeente tegen 40% minder budget. Hierdoor zijn in het hele land, door korten of zelfs stoppen van zorg en huishoudelijke hulp, vele van zorgafhankelijke mensen in de problemen gekomen. Op verschillende plekken in het land zijn er diverse rechtszaken geweest van zorgafhankelijken en mantelzorgers tegen gemeenten en al deze rechtszaken hebben de betrokken gemeenten in het ongelijk gesteld.  Er bleek een grote willekeur te zijn hoe gemeenten de WMO en huishoudelijke hulp toepasten, hoewel de wet daar aan duidelijkheid niets te wensen over liet. Saillant detail is dat alle gemeenten, ondanks de korting, samen 1,2 miljard euro over hebben gehouden, geld wat alleen voor de zorg bedoeld was. Nog een bezuiniging over een bezuiniging……

En zo was het ook in Duiven; de meeste mensen die huishoudelijke hulp hadden krijgen die nu veel minder of zelfs helemaal niet meer. Er moest een groter beroep gedaan worden op de mantelzorgers of anders zelf de portemonnee trekken en hulp inkopen. Van het zorggeld dat onze gemeente van het rijk kreeg om de WMO en huishoudelijke hulp toe te passen is maar liefst 1,2 miljoen euro niet gebruikt. Nu zou het voor de hand liggen om dat geld, wat voor de zorg bedoeld is, te oormerken en daadwerkelijk te gebruiken voor de zorg. Een voorstel hiertoe van de SP is door een meerderheid van de gemeenteraad en het voltallig college van de hand gewezen en is het overgebleven geld in de pot ‘algehele middelen’ ondergebracht. Het kan dus zo maar zijn dat geld, wat voor de zorg bedoeld is, gebruikt gaat worden voor heel iets anders zoals bijvoorbeeld een fietstunneltje die niemand wil.

De uitspraak van de rechter is voor vele zorgafhankelijke mensen in onze gemeente een hart onder de riem en hopelijk een opmaat naar een rechtvaardige  uitvoering van de WMO en huishoudelijke hulp waarin maatwerk centraal staat. Het geld zal geen probleem moeten zijn want we hebben nog ergens 1.2 miljoen in een of ander potje ge(ver)stopt.

Lees ook het verslag in de Gelderlander

 

Reactie toevoegen

U bent hier